Vertel je merkverhaal met een video

Ilone Hansman

Ilone Hansman

Of je nu een bank, zorgverzekeraar, of ijsmerk bent: het gaat om hoe jouw merk gevoelsmatig het leven verrijkt van de klant. Dat gevoel breng je over met een aansprekende video.

Sterke positie

Dagelijks worden we overspoeld met boodschappen van organisaties en merken die hun producten, diensten en oplossingen aan ons willen verkopen. Door de digitalisering en daarmee het nog meer wegvallen van gebondenheid aan regio’s om inkopen te doen is de concurrentie tussen organisaties en merken flink toegenomen.

‘Helder je merkverhaal vertellen helpt je een sterke positie in te nemen en je te onderscheiden van de concurrent.’

Onderscheidend merkverhaal

Voor jouw product of dienst 10 andere. IJs blijft nu eenmaal ijs, maar het sausje erover is wat het verschil maakt en op basis waarvan de consument een keuze maakt. We hebben het niet over caramelsaus versus chocoladesaus – ofwel de functionele producteigenschappen  – maar over het verháál van het ijsje, dat authentiek is en gebaseerd op de merkwaarden. Dat verhaal blijft hangen en zorgt voor onderscheid, waar producteigenschappen – die vaak gaan over kwaliteit en prijs – gemeengoed en daardoor nietszeggend worden.

‘Magnum staat voor luxe en verleiding. Daarmee verrijkt Magnum – in ieder geval voor even – het leven van de consument met een gevoel van luxe.’

Ben & Jerry’s merkwaarde is onder andere sociaal & fun. Ben & Jerry’s zorgt daarmee voor een instant vrolijk – móóóóh – gevoel bij de maatschappelijk betrokken ijseter. 

Merkvideo

Een sterk merkverhaal speelt dus in op emoties en helpt merken een voorkeurspositie te verkrijgen bij de consument. Maar hoe breng je je merkverhaal dan over? Video leent zich hier uitstekend voor! We hebben de voordelen van je merkverhaal vertellen door middel van video voor je op een rijtje gezet:

Video spreekt aan

Video is erg geschikt om een verhaal te vertellen. In de regel geldt dat hoe meer spanning in het verhaal, hoe aansprekender het verhaal en hoe beter het verhaal blijft hangen bij de kijker. In een video breng je die spanning in het verhaal door middel van auditieve en visuele afwisseling. Zo creëer je een vlotte video die fijn is om naar te kijken en die aansprekend is. 

Video is kernachtig

1 beeld zegt meer dan 1.000 woorden. In een video van 20 seconden kun je daardoor net zoveel overbrengen als met een volle pagina tekst waar je pak hem beet 5 minuten bezig mee bent. Je verhaal in een 20 seconde durende video vertellen dwingt je kernachtig over je merk te zijn door alleen te vertellen wat de consument van jou moet weten. Dat zorgt ervoor dat je brand story helder is en wordt onthouden. 

Video trekt aandacht

Op Youtube, LinkedIn, Facebook en Instagram wordt native video – video direct geüpload in het medium – direct afgespeeld als de gebruiker erlangs scrolt. Zo is er dus vrijwel geen ontkomen meer aan jouw video. Vervolgens besluit de gebruiker verder te kijken als de video in de  1e 5 seconden ook echt de aandacht pakt. 

Video is makkelijk te integreren en delen

Video is gemakkelijk te integreren op je website en te uploaden via allerlei sociale media. Je kunt een verwijzing naar je video ook meesturen in je digitale nieuwsbrief, bijvoorbeeld Mailchimp. Hierdoor weet je zeker dat je je doelgroep online kunt bereiken met je video. 

Video sluit aan bij online gedrag

In algemene zin lezen online gebruikers niet meer, maar scannen hun scherm en spenderen gemiddeld slechts 1.5 minuut op een mobiele website. Dat gegeven maakt video geschikt om je verhaal te vertellen en in te spelen op emoties; binnen pak hem beet 20-30 seconden vertel je met video namelijk kernachtig je merkverhaal, terwijl dit om een flink grotere tijdsinvestering had gevraagd als de content tekstueel werd aangeboden. 

Videogebruik groeit

Video sluit aan bij de ontwikkelingen op het gebied van online gedrag. Video wordt namelijk steeds meer opgevraagd en bekeken. Youtube wint het daardoor zelfs bijna van Google Search! Dat betekent dat wanneer een gebruiker op zoek is naar ene product of dienst, eerder bij Youtube een zoekterm wordt ingevoerd dan in Google Search. 

Video: de heilige graal voor branding?

Video is bijzonder geschikt voor het vertellen van je merkverhaal en een gevoel over te brengen doordat het aansprekend is, kernachtig, aandacht trekt, snel en relatief gemakkelijk kan inspelen op gevoel en eenvoudig te integreren en delen is, aansluit op online gedrag en de groei van video. 

Is video dan de heilige graal voor het positioneren van je merk?

Nee, dat niet; er bestaat geen heilige graal voor de positionering van je merk. Ook video is niet die graal., omdat een goede communicatiestrategie om een uitgekiende middelenmix vraagt, waarin alle elementen op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Je merkverhaal kun je samenvatten in 1 corporate video, maar vervolgens is het zaak jouw merkverhaal in alle communicatie te verweven en naar voren te laten komen.

De kracht van video voor je merkverhaal

Video verdient echter wat ons betreft een belangrijke plek als middel in een merkpositioneringsstrategie, omdat: 

  • video spreekt aan
  • video is kernachtig
  • video trekt de aandacht
  • video speelt snel in op emotie
  • video is makkelijk te integreren en delen
  • video sluit aan op online gedrag
  • videogebruik groeit

Video van je merkverhaal laten maken

Wil jij ook jouw merkverhaal overbrengen met aansprekende een video? Wij maken hem graag voor je! Bel ons voor vrijblijvend meer informatie op 0528 – 36 27 50 of mail naar info@hfcm.nl

Meer te ontdekken

Scoren met SEO in 2021

Over zoekmachine optimalisatie (SEO) is veel informatie te vinden op het internet. Helaas is er niet één manier die ervoor zorgt dat

Reverse Image Search

Wist je dat je Google kunt gebruiken om de herkomst van een afbeelding te herleiden? Een ‘Reverse Image Search’ noemt Google dat.