Onze ervaring met een 360-graden camera

Alan

Alan

Enige tijd geleden hebben wij een 360-graden camera aangeschaft waardoor het nu ook mogelijk is om 360-graden content op hoge kwaliteit te ontwikkelen. Onze fotograaf Alan is hier de afgelopen tijd flink mee bezig geweest, wellicht ben je het al tegen gekomen op een van onze social media kanalen. In deze blog neemt hij je graag mee in de functionaliteiten van deze camera.

Wat is het?

Onze 360-graden camera kan foto’s en video’s in hoge kwaliteit opnemen. Het kleine en compacte apparaatje heeft ongeveer het formaat van een oude mobiele telefoon, zoals een Nokia 3310. De camera heeft twee fish-eye lenzen, aan weerszijde van de camera, waarmee alles rondom de camera wordt vastgelegd.

Het werken met een 360-graden camera is heel anders dan met een gewone camera. De enige manier om niet zelf op de foto te staan, is om het apparaatje ergens neer te zetten en jezelf te verstoppen. Als je het apparaat vast hebt, is je hand groot in beeld te zien. Een statief is dus een pré. Eenmaal verstopt kun je de camera bedienen met je telefoon. Op het scherm van je telefoon kun je tijdens het filmen of fotograferen precies zien wat de camera opneemt.

Unieke effecten

Een foto of video gemaakt met een 360-graden camera is eigenlijk een bol, die je op meerdere manieren kunt uitvouwen. Zoals ook de wereld een bol is die op verschillende manieren kan worden gladgestreken om bijvoorbeeld landkaarten te maken. Wanneer je uitzoomt ontstaat er veel vertekening. Dat levert hele unieke effecten op, waar ik vaak dankbaar gebruik van maak. Zo kun je het totale beeld zo vervormen dat het lijkt alsof je je op een kleine planeet bevindt, dit wordt daarom ook wel ‘Tiny Planet’ genoemd.

Serieuze tool

Maar een 360-graden camera is veel meer dan alleen een leuke gimmick om bijzondere plaatjes mee te maken. Door beelden in 360-graden op te nemen is het mogelijk om bij het bekijken ervan om je heen te kunnen kijken. Dat kan zowel in de vorm van fotografie , als in video. Het leuke is dat YouTube, Vimeo en Facebook deze 360-graden content al ondersteunen. Daarnaast kun je de content gebruiken om te bekijken op een VR-headset. Het lijkt dan echt alsof je zelf in de omgeving bent. Tot slot is het mogelijk om 360-graden video-opnames te gebruiken om ‘gewone’ video’s mee te maken. Tijdens de montage kan de filmaker dan zelf het standpunt van de camera en de uitsnede bepalen.


Ben jij benieuwd wat onze 360-graden camera voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Meer te ontdekken

Scoren met SEO in 2021

Over zoekmachine optimalisatie (SEO) is veel informatie te vinden op het internet. Helaas is er niet één manier die ervoor zorgt dat

Reverse Image Search

Wist je dat je Google kunt gebruiken om de herkomst van een afbeelding te herleiden? Een ‘Reverse Image Search’ noemt Google dat.